Sa mancam molecular

In ultimul an am tot auzit discutii despre mancarea moleculara, bucataria fusion, retrogust, diete raw, reductie de sos si alte minuni gastronomice sofisticate.

Gusturile si pretentiile romanilor in materie de mancare s-au rafinat, sau cel putin asa ar spune europeanul de vest. Asa ca au inceput sa apara si pe la noi fel de fel de restaurante altfel.

Acum vreo cateva zile am avut si eu parte de o experienta culinara inedita, experienta pe care mi-ar placea s-o impartasesc cu voi.

Ei bine, am incercat mancarea moleculara intr-un resturant din Centrul Vechi, pe strada Nicolae Tonitza.

Ce-i asta?

Incerc sa va explic in termeni cat mai pe intelesul nostru, al amatorilor: mancarea moleculara e o forma de arta culinara ce imbina abilitatile gastronomice si cunostintele de chimie.

In bucataria moleculara alimentele isi schimba starea de agregare in reactie cu diversi compusi chimici. Si culoarea, daca se doreste. Doar gustul ramane neschimbat.

Astfel, lichidul prinde consistenta de gel sau solidul se transforma in spuma.

Si pentru ca am pregatitt si o galerie foto, haideti sa va explic macar cateva dintre imagini:

Foto 1: Pasta de somon imbracata in smantana, tranformata din lichid in gel.

Foto 2: Ulei de masline pregatit sub forma de ceara si sub forma de zapada si otet balsamic sub forma de gel perfect modelabil.

Foto 4: Supa calda de trufe albe – in cana. Supa asta se serveste in mod ideal in combinatie cu supa rece de trufe negre (foto 9).

Foto 6: Spuma de branza cu aspect de morcov.

Foto 9: Supa de trufe negre. Are un aspect respingator, insa consistenta e cel putin interesanta. Sub spuma de deasupra sunt 2 basici care se sparg in gura si imprastie un gust pe care n-as putea sa-l compar cu nimic altceva.

Foto 13: Floare de castravete, busuioc, frunza de menta, petala de trandafir in stare proaspata.

Foto 14: Floare de castravete, busuioc, frunza de menta, petala de trandafir in reactie cu azot lichid. Atentie, azotul lichid are o temperatura de minus 192 grade Celsius!

Foto 15: Floare de castravete, busuioc, frunza de menta, petala de trandafir pisate in mojar.

Ce-a urmat?

O seara plina de descoperiri culinare si rasfat.

Si fiindca nu ne-am putut hotari deloc ce sa comandam, am ales “Spoon Tasting”, o varianta din meniu care permite pofticiosilor sa deguste cate putin din toate.

Mai precis: un fel compus din 6 linguri de mancare, fiecare diferita.

Am mancat de ne-am lins pe degete…

Mai jos, fiecare poza vine cu denumirea din meniu, asta ca sa va faceti o idee ce gasiti acolo.

Eu am degustat aperitivele si deserturile, am lasat felul principal pe alta data.

Preferatele mele:  tartar de somon (foto 5), prosciutto si crema de branza (foto 6), foie gras cu dulceata de ceapa, mar copt si perla de ciocolata alba (foto 8), piersica cu crema de vanilie, zmeura si inghetata (foto 19), crema de ciocolata, spuma de caramel si inghetata (foto 20).

Si fiindca suportul foto e cel mai important pentru un articol de genul asta, m-am bucurat ca am avut cu mine aparatul meu foto bijuterie.

Vorbesc de Nikon Coolpix S01, un gadget ideal pentru doamne si domnisoare, date fiind dimensiunile reduse – e mai mic decat un card bancar –  aspectul de accesoriu – bijuterie si memoria interna mare.

Las galeria foto sa vorbeasca de la sine si sa va ademeneasca spre o experienta moleculara asemanatoare.

Atentie:

1. Spoon tasting nu se imparte cu nimeni! 😛

2. Preturile nu-s tocmai mici in restaurantul asta, dar experienta merita, macar o data.

P.S. Nu incercati asta acasa!

  • Share pe Facebook
  • Google+
  • Twitter
10 comentarii despre "Sa mancam molecular"
  1. Wow…de-a dreptul impresionant 🙂 Mi-ar place sa ajung si eu intr-un astfel de restaurant,merita incercat 😀 O gramada de specialitati,mi-ai facut deja pofta 😀

    1. A fost mai mult decat o masa… a fost o experienta inedita si tare gustoasa.
      Pofta buna, sper sa ajungi si tu.

  2. c a t de i n t e r e s a n t!!:D:D
    nu stiam nimic despre mancarea moleculara, dar chiar vreau sa-ncerc..mai ales de curiozitate!:)
    foarte dragut, multumim!

  3. Asta chiar ca-i interesant. Macar o schimbare pentru o seara de la bucataria traditionala. Eu am auzit prima data de domeniul asta in filmul The Chef (sau Comme un chef – dupa titlul originar) dar am crezut ca-i ceva fictiv. Asa ca nu am cautat mai departe. Oricum, eu zic ca-i nevoie sa incerci avand mintea deschisa. Altfel nu vad cum ai putea sa savurezi asa cum se cuvine.

    Pupici

  4. Andreea,
    Mosul a fost tare darnic cu mine si am primit ceva ce-mi doream tare mult NIKON COOLPIX So1. Si pentru asta vreau sa-ti multumesc, de la tine a preluat Mosul ideea.

    Sa ai un an bun, cu sanatate si bucurii de la cei dragi tie.
    Cu drag,
    Connie

    PS as fi vrut sa atasez si niste poze facute cind am primit minunea mica, dar nu stiu cum…

Trimite comentariul tău

Your email address will not be published.