Circle (2015): cronica de film

Nu obisnuiesc sa scriu despre fiecare film nou pe care il vad.

Probabil de teama ca as avea stofa de spoiler

Totusi, sunt unele filme despre care scriu, de regula din dorinta de a te imbia si pe tine sa le vezi.

Cum este cazul ”Circle” (2015), de pilda… cu toate ca-ti spun din start ca filmul in sine nu este vreo capodopera cinematografica, ci mai degraba o grozava introspectie umana filmata, la care personal n-am incetat sa ma gandesc cateva ore dupa vizionare.

Circle

Un horror cu buget mic si decor minimal, plus… niscaiva note extraterestre.

Pe scurt, actiunea filmului (asa cum ne este ea dezvaluita inca din trailer) suna cam asa: 50 oameni se trezesc captivi intr-o incapere S.F., pozitionati fiecare la loc fix intr-un cerc.

La fiecare 2 minute, unul dintre ei trebuie sa moara, iar ordinea prin care acestia sunt omorati poate fi stabilita prin votul grupului.

Desigur, de cand in cutia Pandorei ne-a mai ramas doar speranta, mintea umana este construita sa caute explicatii si motive… in ideea unui algoritm care sa rezolve problemele.

Insa situatiile limita de cele mai multe ori reflecta in primul rand dezorganizare la cote maxime si abia apoi dezvaluie eroi, sarlatani, aliante, strategii personale sau strategi de grup, toate bazate pe instinctul comun de supravietuire.

Practic, Circle ii prezinta pe ei – pacatosii – in plin proces judecat pe fast forward, proces in care cu toate ca adevaratele valori nu pot ramane criterii relevante, oamenii hotarasc cine merita sa moara si cine merita sa traiasca.

Asadar, ”tot ce spui poate si va fi folosit impotriva ta” capata de aceasta data proportii colosale, intr-un scenariu care ridica nonstop miza si creste asteptarea unui final naucitor de moralizator.

Cine merita sa traiasca?

Planurile personajelor se adapteaza din mers, fiind valabile exclusiv pe termen scurt.

Oricum, pana la proba contrarie, personaje atent construite par a fi mai degraba niste soareci de laborator analizati indeaproape, a caror garantie reala la viata nu exista odata ce – ipotetic vorbind – rulela ruseasca se va opri.

Si totusi, o idee geniala pentru care mi-as fi dorit un alt deznodamant…

  • Share pe Facebook
  • Google+
  • Twitter

Trimite comentariul tău

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *